6 tips för dig som ska anlita elektriker
När du ska anlita elektriker finns det en del saker att tänka på. Att råka välja en oseriös elektriker kan leda till allvarliga fel och skador. Men med några enkla knep undviker du att hamna i en dålig sits.
Det finns vissa saker du alltid bör göra och kontrollera när du ska boka elektrikerhjälp. Kortfattat är de allra viktigaste punkterna att anlita en auktoriserad elektriker, skriva avtal innan arbetet och att jämföra olika elektriker. Nedan går vi igenom dessa och andra viktiga punkter djupare.
1. Jämför elektriker
Det finns många elektriker att välja mellan. Därför kan det vara svårt att veta var man ska vända sig och var man ska börja leta. Att ta in och jämföra flera offerter är ett bra sätt att hamna i kontakt med lokala företag. Dessutom slipper du själv jaga runt efter olika elfirmor.
Att jämföra elektriker är inte bara ett sätt för dig att hitta rätt person för jobbet. Det är också ett grepp för att dra ned på kostnaderna. Men kom ihåg: när det kommer till elarbeten är det aldrig värt att tumma på kvaliteten. Felaktigt utförda elarbeten kan vara livsfarliga.
Genom att jämföra flera elfirmor säkerställer du att du hittar en elektriker med rätt kompetens samtidigt som du slipper betala för mycket i onödan. Det gör du genom att fylla i formuläret här på Elektriker.se. Det tar inte längre tid än ett par minuter och det är helt kostnadsfritt.
Du får då offerter från upp till 3 elektriker nära dig, så att du kan jämföra deras priser, kvalitet och bemötande. Sedan väljer du den elektriker du tycker är bäst lämpad för jobbet.
Ju tydligare du beskriver vad du vill få gjort, desto mer exakta offerter får du. Då blir det även enklare för dig att bedöma om elektrikern i fråga är rätt person för jobbet.
Samtliga elektriker anslutna till Elektriker.se är granskade och anslutna till Elsäkerhetsverket. Du kan därför känna dig trygg med att du endast hamnar i kontakt med seriösa och auktoriserade elektriker.
2. Är företaget auktoriserat?
När du ska anlita elektriker är det viktigt att du anlitar ett auktoriserat företag som är registrerat hos Elsäkerhetsverket. Det måste alla elföretag vara enligt lag. Här kan du kontrollera om ett elföretag är registrerat hos Elsäkerhetsverket.
Om ett företag inte finns med i registret kan det bero på att de anlitar en underentreprenör för elarbetet. Fråga i så fall vilket företag de anlitar och kontrollera därefter detta företag i registret.
Du bör även kolla om företaget får utföra den typ av elarbete du behöver hjälp med. Det finns nämligen olika verksamhetstyper som kräver olika auktorisationer. Du kan se vilka verksamhetstyper ett företag är registrerat för när du söker efter företaget i Elsäkerhetsverkets söktjänst. När du kommer i kontakt med företaget kan du även be om att få se intyg för detta.
3. Kontrollera företaget
Innan du bestämmer dig för vilken elfirma du vill anlita bör du granska företaget. Till att börja med bör du kolla upp om företaget är godkänt för F-skatt. Det krävs för att du ska kunna nyttja rotavdrag eller grönt avdrag. Du kan kolla om ett företag är godkänt för F-skatt hos Skatteverket.
Dessutom bör du se på omdömen och be om referenser. Vad säger tidigare kunder om företaget? Finns bilder från tidigare arbeten?
Kolla gärna också om företaget har ansvarsförsäkring eller entreprenadförsäkring. Då får du ersättning om något skulle komma till skada under arbetet. Be företaget om att få se deras försäkringsbevis.
Det är även bra att se om företaget är med i någon branschorganisation och har kollektivavtal. Ett företag med nöjda anställda utför med större sannolikhet ett bättre arbete.
Slutligen bör du kolla företagets ekonomi. Har de skulder och betalningsanmärkningar? Finns risk att företaget går i konkurs? Då kan det bli svårt att slutföra arbetet eller få tillbaka dina pengar.
Du kan kontrollera om ett företag har skulder, beslut om konkurs och betalningsförelägganden genom att beställa ett registerutdrag hos Kronofogden. För att se om företaget har betalningsanmärkningar kan du köpa en kreditupplysning hos ett kreditupplysningsföretag. Hos Bolagsverket kan du se om en person har näringsförbud.
4. Skriv avtal
Innan arbetet sätts igång bör du alltid skriva ett avtal med den elektriker du anlitar. Då slipper bägge parter eventuella missförstånd och oenigheter. Dessutom blir det enklare för dig att reklamera tjänsten om du skulle bli missnöjd med arbetet.
I det skriftliga avtalet bör ni komma överens om bland annat följande saker:
- Vilket arbete det är som ska utföras. Detaljera exakt vad som ska göras.
- Hur lång tid arbetet kommer att ta. När ska det påbörjas och avslutas?
- Vilket eventuellt material som ska användas och vem som står för materialet.
- Vad arbetet kommer att kosta och exakt vad som ingår i priset.
- Hur och när arbetet ska betalas. Ska fast pris, timpris eller någon annan prisform gälla? Betala först när arbetet är utfört, aldrig i förskott.
- Om arbetet ska utföras med eller utan rotavdrag eller grönt avdrag. Du kan inte ansöka om avdrag i efterhand, så se till att avtala om detta innan arbetet börjar.
- Hur eventuella tilläggsarbeten ska hanteras. Hur påverkar de kostnaden och arbetets längd?
- Vilken slags dokumentation ska lämnas över när arbetet är slutfört?
Läs också: Vad kostar det att anlita en elektriker?
5. Om något går fel
Om något har gått fel eller om du är missnöjd med det utförda arbetet bör du reklamera direkt till det företag du har anlitat. Om du inte får gehör kan du anmäla ärendet till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Du kan även välja att ta ärendet vidare till domstol, men det är ofta dyrt och tidskrävande.
Om företaget har haft brister i sina rutiner – exempelvis felaktigt utfört en elinstallation som visar sig vara farlig – kan du dessutom anmäla företaget till Elsäkerhetsverket.
6. När arbetet är färdigt
När arbetet är utfört bör du spara alla kvitton. Då blir det enklare för dig att redovisa dina kostnader om du skulle hamna i tvist med elektrikern. Dessutom får du som bostadsägare bevis på dina redovisningskostnader, vilket du behöver för att göra avdrag på reavinstskatten om du ska sälja din bostad.
Se till att elektrikern överlämnar dokumentation över de arbeten som har utförts. Denna dokumentation fungerar som bevis på att elarbetet uppfyller de krav och regler som finns.
Och slutligen: om arbetet är färdigt och korrekt utfört måste du förstås komma ihåg att betala för arbetet.
Få offerter från flera elektriker