En elektriker arbetar med elinstallation och en elcentral hemma hos en kund.

Vad kostar en elektriker?

Den kanske vanligaste frågan när du ska anlita elektriker är förstås vad det kommer kosta. Och svaret skiljer sig. Priset för en elektriker ser nämligen annorlunda ut beroende på en rad olika faktorer.

Bild på artikelförfattaren Victor Horn.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 01.12.2023 11:36

Det är svårt att ange någon exakt kostnad för vad en elektriker kostar. Arbetskostnaden beror dels på hur stort arbetet är, var du bor och vilken elfirma du frågar.

Att byta en elcentral kostar såklart mer än att byta ett vägguttag. Om du bor i Stockholm kan det bli dyrare att anlita elektriker än om du bor i Örnsköldsvik. Och elfirman runt knuten kanske har helt andra priser än företaget på andra sidan stan.

Beroende på vilken typ av elarbete du behöver hjälp med tillkommer även olika materialkostnader. Om du exempelvis ska installera en strömbrytare eller ett vägguttag kan du ofta välja mellan olika utföranden. En produkt i premiumdesign kostar då mer än en produkt i grundutförande. Du bör komma överens med elfirman om vem som ska inhandla och bekosta materialet.

Dessutom får du generellt betala en resekostnad (framkörningsavgift). Det är kostnaden för firman att ta sig till och från ditt hem.

En elektriker installerar el under ett nybygge.
Timpris eller fast pris? Vilken sorts pris du ska välja när du anlitar elektriker beror främst på vad elarbetet går ut på. Rent generellt passar timpris för mindre arbeten medan fast pris kan vara fördelaktigt för större projekt.

Timpris: Vad kostar en elektriker i timmen?

När det kommer till vad en elektriker kostar behöver vi även skilja mellan timpris och fast pris.

Det är vanligt att elektriker erbjuder ett pris per timme. När arbetet är utfört anger elektrikern hur många timmar som har lagts ned på arbetet och vad den totala arbetskostnaden blir.

Oftast får du betala 500–800 kronor i timkostnad inklusive moms för en auktoriserad elektriker med rätt behörighet.

Timpris lönar sig ofta vid mindre elarbeten som inte tar lång tid. Men det kan även vara fördelaktigt vid större projekt – förutsatt att du kan förhandla ner priset med elfirman. Det brukar firmorna inte ha några problem med.

Vissa firmor använder minimidebitering. Det är vanligare för korta jobb och innebär att du får betala ett minimumbelopp oavsett faktisk arbetstid. Om en elfirma med minimidebitering på 2 timmar utför jobbet på kortare tid än så, får du fortfarande betala för 2 timmars arbete.

I minimidebitering brukar vanligtvis 1–2 timmar och restid ingå. Därför kan i vissa fall ett fast pris vara mer lönsamt än timpris med minimidebitering. Innan du väljer att anlita en elektriker med timpris bör du därför kolla om du firman har minimidebitering eller inte.

Fast pris: Vad kostar en elektriker med fast pris?

Vissa elektriker erbjuder även fast pris. Det kan vara gynnsamt om ett mer omfattande elarbete ska utföras.

Att svara på hur mycket en elektriker tar i fast pris är svårare än att svara på hur mycket en elektriker tar i timpris. Det beror helt enkelt på vilket arbete som ska utföras.

Ett mindre elarbete – exempelvis att installera ett vägguttag eller en dimmer – kostar i runda slängar 1000–2000 kronor med ett fast pris. Att byta elsystem blir förstås betydligt dyrare och kan uppgå till flera tiotusentals kronor.

Kvadratmeterpris för elinstallation

För mer omfattande elinstallationer – exempelvis nyinstallation vid nybygge eller om el ska dras i ett kontor – kan ibland ett pris per kvm erbjudas. Priset per kvm för elinstallation varierar, men brukar ligga på cirka 500–1500 kronor per kvadratmeter.

Det kan du göra för att sänka kostnaden

Det finns några saker du kan göra för att komma undan med ett billigare elektrikerbesök. Om det inte är någon brådska med att utföra elarbetet kan du med fördel boka in det på en vardag under vanliga arbetstider. Helger och kvällar är i regel dyrare att boka in jobb på.

Om du planerar att utföra flera elinstallationer eller andaa elarbeten kan det vara bra att kombinera dessa och se till att utföra dem vid samma tillfälle. Det blir troligtvis billigare än att boka in flera besök under olika dagar.

Glöm inte rotavdraget

Du kommer väl ihåg rotavdraget? Det är ett skatteavdrag som du kan göra på högst 30 % av arbetskostnaden. Det innebär att du som kan nyttja rotavdrag får närmare en tredjedel lägre arbetskostnad.

Ta följande exempel: Du anlitar en elektriker med ett timpris på 800 kronor. Arbetet tar totalt 5 timmar. Arbetskostnaden landar då på 4000 kronor. Rotavdraget ger dig rätt att dra av 30 % på arbetskostnaden. Timkostnaden blir istället 560 kronor och den totala arbetskostnaden blir 2800 kronor.

Detta avdrag gör elektrikern direkt på fakturan. Det enda du behöver tänka på är att du uppfyller kraven för rotavdrag.

Läs mer: Rotavdrag för elektriker – vad gäller?

Gröna avdraget

Om du anlitar en elektriker för att installera grön teknik har du rätt till skattereduktion med 20 % (installation av solceller) eller 50 % (installation av laddbox eller installation av lagringssystem av egenproducerad el, exempelvis lagringsbatteri.)

Det gröna avdraget fungerar på liknande sätt som rotavdraget, men kan ge dig rätt till skattereduktion för både arbetskostnad och materialkostnad. Dessutom är skattereduktion för grön teknik ett eget avdrag som är åtskilt från rot- och rutavdrag. Här läser du mer om vad som krävs för att nyttja det gröna avdraget.

 

Kontrollera offerten

När du får offerter från olika elektriker finns det några saker du bör kontrollera:

  • Se till att moms ingår i priset
  • Bestäm om fast pris eller timpris ska gälla
  • Fråga om firman har minimidebitering
  • Om du har valt timpris, fråga om det gäller ett bestämt antal timmar eller om det gäller löpande timmar
  • Kontrollera om materialkostnad ingår i offerten och fråga vilket material som används
  • Se till att du anlitar ett auktoriserat/certifierat elföretag som är godkänt för F-skatt

Läs mer om vad du ska tänka på när du anlitar en elektriker här.

Priset är inte allt

Kom ihåg: Priset är inte det viktigaste när det kommer till elarbeten. Här är kvaliteten avgörande, och det får du ofta betala lite mer för. Elarbeten som utförs fel är livsfarliga. Se därför till att du anlitar en auktoriserad elektriker med rätt kunskap, certifikat och behörighet som erbjuder god service. Det lönar sig.

Eftersom priser och service skiljer sig från firma till firma rekommenderas det alltid att du jämför elektriker och deras priser. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret på denna sida.

Då får du offerter från upp till tre auktoriserade elektriker nära dig. Du kan sedan jämföra deras priser och välja den elektriker du tycker är bäst lämpad för dig. De vet om att du jämför dem – därför får du deras bästa erbjudanden.

Få offerter från flera elektriker