Vad kostar en elektriker?
Den kanske vanligaste frågan inför att anlita elektriker är vad det kommer att kosta. Här sammanfattar vi vad som påverkar priset, listar ungefärliga timpriser och ger exempel på fasta priser för vanliga elarbeten.
Vad en elektriker kostar kan förstås variera stort. Arbetskostnaden beror dels på hur stort arbetet är, var du bor och vilken elfirma du frågar.
Att byta en elcentral kostar såklart mer än att byta ett eluttag. Om du bor i Stockholm kan det bli dyrare att anlita elektriker än om du bor i Örnsköldsvik. Och elfirman runt knuten kanske har andra priser än företaget på andra sidan stan.
Beroende på vilken typ av elarbete du behöver hjälp med tillkommer även olika materialkostnader. Om du exempelvis ska installera en strömbrytare eller ett vägguttag kan du ofta välja mellan olika utföranden. En produkt i premiumdesign kostar då mer än en produkt i grundutförande. Du bör komma överens med elfirman om vem som ska inhandla och bekosta materialet.
Dessutom får du generellt betala en resekostnad (framkörningsavgift). Det är kostnaden för firman att ta sig till och från ditt hem.
Timpris: Vad kostar en elektriker i timmen?
När det kommer till vad en elektriker kostar behöver vi även skilja mellan timpris och fast pris.
Det är vanligt att elektriker erbjuder ett pris per timme. När arbetet är utfört anger elektrikern hur många timmar som har lagts ned på arbetet och vad den totala arbetskostnaden blir.
En auktoriserad elektriker kostar generellt 500–800 kronor i timmen inklusive moms.
Timpris lönar sig ofta vid mindre elarbeten som inte tar lång tid. Men det kan även vara fördelaktigt vid större projekt – förutsatt att du kan förhandla ner timpriset med elfirman. Det brukar firmorna inte ha några problem med.
Vissa firmor använder minimidebitering. Det är vanligare för korta jobb och innebär att du får betala ett minimibelopp oavsett faktisk arbetstid. Om en elfirma med minimidebitering på 2 timmar utför jobbet på kortare tid än så, får du fortfarande betala för 2 timmars arbete.
Ibland kan ett fast pris bli lägre än en minimidebitering. Innan du väljer att anlita en elektriker med timpris bör du därför kolla om du firman har minimidebitering eller inte. I minimidebitering brukar vanligtvis 1–2 timmar och restid ingå.
Fast pris: Vad kostar en elektriker med fast pris?
Vissa elektriker erbjuder även fast pris. Det kan vara gynnsamt om ett mer omfattande elarbete ska utföras.
Att svara på hur mycket en elektriker tar i fast pris är svårare än att svara på hur mycket en elektriker tar i timpris, eftersom det förstås beror på vilket arbete som ska utföras.
Ett mindre elarbete – exempelvis att installera ett vägguttag eller en dimmer – kostar i runda slängar 1000–2000 kronor med ett fast pris. Att installera jordfelsbrytare kostar runt 4000–6000 kronor, medan priset för att byta elcentral oftast hamnar mellan 6000–14 000 kronor. Ett större arbete som att dra om elen i huset handlar istället om flera tiotusentals kronor.
Det enklaste sättet att få en uppfattning om kostnaden är att jämföra priser hos flera elektriker. Då kan du ta reda på aktuella priser för precis det du behöver hjälp med.
Få offerter från flera elektriker
Kvadratmeterpris för elinstallation
För mer omfattande elinstallationer – exempelvis vid nybygge eller om el ska dras i ett kontor – kan ibland ett pris per kvm erbjudas. Priset per kvm för elinstallation varierar, men brukar ligga på cirka 500–1500 kronor per kvadratmeter.
Det kan du göra för att sänka kostnaden
Det finns några saker du kan göra för att komma undan med ett billigare elektrikerbesök.
Om det inte är någon brådska med att utföra elarbetet kan du med fördel boka in det på en vardag under vanliga arbetstider. Helger och kvällar är i regel dyrare att boka in jobb på.
Om du planerar att utföra flera elinstallationer eller andra elarbeten kan det vara bra att kombinera dessa och se till att utföra dem vid samma tillfälle. Det blir troligtvis billigare än att boka in flera besök under olika dagar.
Rotavdrag
Du kommer väl ihåg rotavdraget? Det är ett skatteavdrag som du kan göra på högst 30 procent av arbetskostnaden. Det innebär att du som kan nyttja rotavdrag får närmare en tredjedel lägre arbetskostnad.
Ta följande exempel: Du anlitar en elektriker med ett timpris på 800 kronor. Arbetet tar totalt 5 timmar. Arbetskostnaden landar då på 4000 kronor. Rotavdraget ger dig rätt att dra av 30 procent på arbetskostnaden. Timkostnaden blir istället 560 kronor och den totala arbetskostnaden blir 2800 kronor.
Detta avdrag gör elektrikern direkt på fakturan. Det enda du behöver tänka på är att du uppfyller kraven för rotavdrag.
Läs mer: Rotavdrag för elektriker – vad gäller?
Gröna avdraget
Om du anlitar en elektriker för att installera till exempel solceller, laddboxar eller batterier för solel har du rätt till skattereduktion med 20–50 procent. Det gröna avdraget fungerar på liknande sätt som rotavdraget, men kan ge dig rätt till skattereduktion för både arbetskostnad och materialkostnad. På Skatteverket kan du läsa om vad som krävs för att nyttja det gröna avdraget.
När du får offerter från olika elektriker finns det några saker du bör kontrollera:
- Se till att moms ingår i priset
- Bestäm om fast pris eller timpris ska gälla
- Fråga om firman har minimidebitering
- Om du har valt timpris, fråga om det gäller ett bestämt antal timmar eller om det gäller löpande timmar
- Kontrollera om materialkostnad ingår i offerten och fråga vilket material som används
- Se till att du anlitar ett auktoriserat elföretag som är godkänt för F-skatt
Läs mer om vad du ska tänka på när du anlitar en elektriker här.
Billigt är inte alltid prisvärt
Priset är inte det viktigaste när det kommer till elarbeten. Här är kvaliteten avgörande, och det får du ofta betala lite mer för. Elarbeten som utförs fel är tyvärr livsfarliga, där en av riskerna är brand i huset. En annan risk är att installationerna helt enkelt inte fungerar som de ska och därmed orsakar krångel och ytterligare kostnader. Se därför till att du anlitar en auktoriserad elektriker med rätt kunskap, certifikat och behörighet som erbjuder god service. Det lönar sig.
Ta in flera offerter
Som konsument är det väl värt att jämföra elektriker och deras priser. Det kan du göra enkelt och utan kostnad genom att fylla i formuläret på denna sida. På så sätt kan du samla in offerter från upp till tre auktoriserade elfirmor nära dig.
1. Fyll i formuläret. Klicka i vilket slags arbete du behöver hjälp med. Om du vill kan du lägga till bilder och en beskrivning till elektrikerna.
2. Få offerter. Du blir kontaktad av upp till tre auktoriserade elfirmor. Eftersom de vet om att du jämför dem får du deras bästa priser.
3. Välj elektriker. Välj den elektriker du tycker är bäst lämpad – eller välj ingen alls. Du förbinder dig inte till någonting.