En auktoriserad elinstallatör monterar ett vägguttag.

Så funkar behörighet inom el

Många elarbeten kräver att man anlitar en auktoriserad elfirma. Men visste du att det finns olika nivåer av behörighet? Läs och hitta elektriker med rätt behörighet för ditt elarbete.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 24.08.2023

När det är dags att anlita en elektriker bör du kolla upp att elfirman är auktoriserad för det arbete du vill få utfört. Riskerna med att anlita en firma som inte är auktoriserad är dels att det kan bli fel, dels att försäkringsbolag inte täcker olyckor efter obehöriga installationer. I värsta fall orsakas en elbrand och du blir utan ersättning.

Verksamhetstyper

Elfirmor behöver vara registrerade inom en viss verksamhetstyp för att få utföra den kategorin av elarbeten. Det kontrollerar du hos Kollaelföretaget, en tjänst från Elsäkerhetsverket. Till exempel måste en elfirma vara registrerad för "elproduktionsanläggningar" för att få arbeta med solceller.

Minst en installatör med rätt auktorisation

Beroende på verksamhetstyp behöver en elfirma ha elinstallatörer som är auktoriserade på en viss nivå. Enligt lagen behöver firman dock bara ha en elinstallatör som är auktoriserad. Elsäkerhetsverket skriver: “Företaget ska ha minst en elinstallatör för regelefterlevnad”.

Elsäkerhetsverket konstaterar också: “Det finns inget krav på att alla som arbetar med elinstallationsarbete yrkesmässigt måste ha en auktorisation som elinstallatör. Däremot finns det ett krav på att alla som utför elinstallationsarbete yrkesmässigt måste ingå i ett företags egenkontrollprogram.”

Med andra ord behöver inte elektriker vara auktoriserade, så länge de arbetar på en elfirma som är auktoriserad inom verksamhetstypen, och firman har minst en elektriker som har tillräcklig auktorisation. Då anser Elsäkerhetsverket att arbetet blir säkert.

Om du vill veta mer om auktorisationstyper för elinstalltörer, läs mer nedan.

Tre auktorisationstyper för elektriker

Sedan 1 juli 2017 kan en elinstallatör bli auktoriserad på tre olika nivåer hos Elsäkerhetsverket. Förr fanns fler kategorier av behörigheter för elektriker, som då kallades behörighetstyper, medan det nu heter auktorisationstyper.

B Begränsad auktorisation

En elektriker med denna behörighet är auktoriserad att utföra vissa elinstallationer på lågspänningsanläggningar (så kallat arbete i befintlig gruppledning). Denne elektriker får arbeta med eluttag, ljusarmaturer och elkopplare, samt ansluta eller koppla loss fast elektrisk utrustning.

Det betyder att om du exempelvis ska installera infällda spotlights eller en fast ansluten tvättmaskin, räcker det med B-auktorisation hos elfirman. En typ av arbete som B inte ger rätt till är arbete med elcentraler, utan då krävs AL.

B motsvarar de tidigare behörighetstyperna BB1, BB2 och BB3 Branschanpassad.

AL Auktorisation lågspänning

En elektriker med denna behörighet är auktoriserad för alla elinstallationer som är inom lågspänningsanläggningar. Det betyder arbeten i kretsar upp till 1000 volt i växelspänning eller 1500 volt i likspänning. Som sagt inkluderar detta solcellsanläggningar, men även allt inom bostäder, kontor, restauranger och många andra verksamheter. Alla verksamhetstyper finns listade hos Elsäkerhetsverket.

AL motsvarar den tidigare behörighetstypen ABL.

A Fullständig auktorisation

En elektriker med denna behörighet är auktoriserad att göra alla slags elinstallationer, det vill säga även inom högspänningsanläggningar. Det är däremot inte nödvändigt när man ska anlita en elektriker till arbete i en vanlig fastighet. Högspänning hittar man till exempel i elnätet, järnväg och industrier.

A motsvarar den tidigare behörighetstypen AB.

Certifierade elektriker är inte alltid auktoriserade

Något mer som är bra att känna till är att certifierad inte betyder samma sak som auktoriserad, för en elektriker kan vara certifierad från sin utbildning utan att vara auktoriserad hos Elsäkerhetsverket.

Läs också: 6 tips för dig som ska anlita elektriker

Få offerter från auktoriserade elföretag

Oavsett om du behöver byta ut din elcentral eller bara få upp ett nytt vägguttag, kan du hitta en auktoriserad elektriker här på Elektriker.se. Genom att fylla i formuläret får du offerter från upp till tre elfirmor, så att du kan jämföra deras erbjudanden och undvika att betala för mycket. Tjänsten är gratis och utan bindning.

Jämför offerter från auktoriserade elfirmor