Man som byter glödlampa i en taklampa.

Elsäkerhet – vad får man göra själv?

Byta vägguttag själv, installera dimmer eller lägga golvvärme? Här är eljobben du får och inte får göra på egen hand utan en behörig elektriker.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 26.07.2023

När det kommer till el och elinstallationer i hemmet finns det en del enklare arbeten du får göra själv – och en hel del du inte får göra. Det finns strikta lagar som reglerar vad som är tillåtet att göra på egen hand utan att anlita en behörig elektriker.

Dra el själv

Hur fungerar det egentligen, får man dra el själv? Det korta svaret är nej – i många fall är det farligt och rent av olagligt att dra el själv utan rätt behörighet. Generellt kan man säga att alla typer av fasta installationer kräver en auktoriserad elinstallatör.

Vad innebär fast installation?

Fast installation eller fast anslutning innebär att en produkt är direkt kopplad till elanläggningen i huset istället för att exempelvis vara ansluten till ett vägguttag med en stickkontakt.

Vill du installera, flytta eller koppla loss en fast ansluten elprodukt behöver du låta en behörig elektriker utföra arbetet.

Visa mer

Det finns vissa enklare elarbeten du får göra på egen hand, men i de allra flesta fall krävs det att du anlitar en behörig elektriker för att utföra arbetet.

El är farligt och utan rätt kompetens kan en feldragen elkabel eller illa utförd installation resultera i brand, en allvarlig skada eller till och med dödsfall.

Vad får man göra utan elbehörighet?

Nedan har vi listat exempel på elarbeten du får och inte får göra själv. Tänk på att även enklare arbeten som är tillåtna att göra själv kan medföra risker och kräver försiktighet. Är du osäker ska du alltid kontakta en behörig elektriker.

Det här får du göra själv

 • Byta glödlampor
 • Byta proppar och säkringar
 • Byta lamputtag och dimrar
 • Byta befintliga strömbrytare och vägguttag på högst 16 ampere
 • Montera, reparera och byta ut trasiga delar av skarvsladdar och apparatsladdar
Närbild på isärskruvat vägguttag utan kåpa.
Byta vägguttag själv? Att ersätta ett gammalt vägguttag till ett nytt är tillåtet. Byter du däremot från ojordat till jordat vägguttag krävs en elektriker.

Det här får du inte göra själv

 • Installera eller flytta strömbrytare och vägguttag
 • Installera eller flytta lamputtag och dimrar
 • Installera eller byta golvvärme
 • Byta ojordat vägguttag till ett jordat
 • Förlägga kabel i mark
 • Installera eller koppla loss fast ansluten tvättmaskin eller torktumlare
 • Installera eller koppla loss fast anslutna infravärmare eller element

Läs mer om vilka elinstallationer du som privatperson får och inte får göra på Elsäkerhetsverkets digitala tjänst Kopplasäkert.se.

Vilka straff finns om man drar el själv?

Att utföra otillåtna eldragningar själv utan en behörig elektriker kan straffas med böter eller till och med fängelsestraff. Inträffar en olycka på grund av en olaglig elinstallation utförd av någon utan behörighet finns det även en risk att försäkringen inte gäller.

Förutom att olagliga elinstallationer är straffbara riskerar de även leda till allvarliga skador, elbränder och i värsta fall dödsfall. Är du osäker på om elarbetet du vill göra kräver en elektriker är det alltid bäst att rådfråga en auktoriserad elinstallatör.

Hitta rätt elektriker för jobbet