En pojke och en ung kvinna håller koll på laddningen av familjens elbil.

Så funkar grönt avdrag för laddboxar

Du som installerar en laddbox till din fastighet får göra skatteavdrag för delar av kostnaderna. I den här artikeln går vi igenom hur avdraget för grön teknik fungerar och vad som gäller för just laddboxar.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 08.02.2024

Laddbox ger rätt till avdrag

Funderar du på att skaffa laddbox eller laddstolpe? Med en laddbox hemma kan du ladda elbilen betydligt snabbare och säkrare än via ett vanligt uttag. Med hjälp av Skatteverkets avdrag för grön teknik kan installationen bli billigare för dig och din familj.

Artikelns innehåll

Vad är det gröna skatteavdraget?

Skattereduktionen för grön teknik, också kallat “grönt avdrag”, är ett skatteavdrag som gäller för installation av förnybar teknik. Avdraget kan användas för installation av laddningspunkter (laddboxar och laddstolpar), solcellssystem och solcellsbatterier.

Med skatteavdraget för grön teknik blir det 50 procent billigare att installera en laddbox hemma. Rabatten du får är inget bidrag du söker, utan ett avdrag på den skatt du betalar under ett inkomstår.

Har jag rätt till grönt avdrag?

Din rätt till avdraget påverkas av flera faktorer. Du ska exempelvis ha betalat in tillräckligt mycket skatt under året, vara minst 18 år gammal, själv äga bostaden där installationen ska utföras och ha skattereduktion kvar att nyttja. Du ska även bo i Sverige eller ha valt att beskattas i Sverige enligt inkomstskattelagen. Läs mer om kraven för det gröna avdraget hos Skatteverket.

Hur mycket kan man få i grönt avdrag?

När du installerar en laddbox har du möjlighet att få tillbaka upp till 50 procent av kostnaden för arbete och material. Som mest kan du få 50 000 kronor i avdrag för installation av grön teknik och detta gäller per person och år. Tänk på att användandet av andra skatteavdrag kan påverka hur mycket grönt avdrag du kan få.

Är grönt avdrag samma sak som rotavdrag?

Nej. Avdraget för grön teknik är ett eget skatteavdrag och ska inte blandas ihop med rotavdraget. Du kan inte få grönt avdrag och rotavdrag för samma arbete. Läs vår artikel om rotavdrag för eltjänster.

Behöver jag själv ansöka om grönt avdrag?

Nej. När du får din faktura från företaget som utfört installationen har skatteavdraget redan räknats med. Som kund behöver du alltså inte skicka in någon ansökan till Skatteverket. Det är dock alltid bra att meddela installatören om att du kommer vilja använda avdraget och att tillsammans enas om vilka villkor som ska gälla.

Har du bestämt dig? Vi hjälper dig att komma i kontakt med laddboxinstallatörer i ditt område. Fyll i formuläret nu för att få upp till tre offerter från lokala installatörer.

Fyll i formuläret

Vanliga frågor


Får jag kombinera det gröna avdraget med andra avdrag?

Nej. Det går inte att få grönt avdrag och exempelvis rotavdrag för samma arbete.

Kan jag och min sambo dela på avdraget?

Ja, så länge ni båda äger bostaden där laddboxen ska installeras. Det ska framgå på fakturan hur mycket varje person ska få i skatteavdrag. Ni ska båda ha rätt till avdraget och ha skattereduktion kvar att använda. Tillsammans kan ni få avdrag för upp till 100 000 kronor.

Vilka arbeten är godkända för grönt avdrag?

  • Installation av väggfasta laddningspunkter (laddbox)
  • Installation av fristående laddstolpar
  • Övrigt installationsmaterial, till exempel fästen, kablar och lastbalansering

Kan jag få avdrag för både solceller och laddbox?

Ja, så länge du har skattereduktion kvar att använda. Avdraget för grön teknik har nämligen ett tak på 50 000 kronor per person och år. Om du redan har nått upp till taket behöver du vänta till nästa år för att kunna göra avdrag på fler installationer.

Får jag göra avdrag bara för material (laddboxen)?

Nej, du kan inte använda avdraget till endast material. Installationsarbete måste vara inkluderat i kostnaden som du gör avdrag för.

Om du vill använda avdraget även för material ska laddbox och installation beställas tillsammans och stå på samma faktura.

Kan grönt avdrag användas för annat än material och installation?

Nej, övriga kostnader (som installatörens resor, utrustning och/eller projektering) ska du som kund betala i sin helhet. Skatteavdraget för grön teknik gäller endast installation och material.

Får jag installera laddboxen själv?

Om du vill använda avdraget för grön teknik så får du inte anlita din egen firma för att utföra installationen. Tänk på att laddboxar enligt svensk lag endast får installeras av behöriga installatörer.

Behöver du hjälp med att hitta laddboxinstallatörer nära dig? Fyll i vårt formulär för att få offerter helt utan kostnad.

Vi är flera i hushållet. Vems namn ska stå på fakturan?

Det är ägaren till bostaden där laddboxen har installerats som ska faktureras för arbetet. Om två personer bor ihop och enbart en av dem äger bostaden är det alltså bara bostadsägaren som ska faktureras.

Måste alla kostnader finnas på samma faktura?

Ja. Om du vill göra avdrag för både material- och installationskostnader ska allting finnas på samma faktura och vara från samma företag. Om du köper in material från någon annan än installatören kan du enbart få reduktion för installationsarbetet.

Kan jag få avdrag för en laddbox som ska användas av flera hushåll?

Nej, för att kunna använda det gröna avdraget ska din laddbox vara avsedd att användas av ett hushåll.

Jag hyr en bostad. Får jag använda det gröna avdraget?

Nej. Du får bara använda avdraget om din laddboxinstallation sker i anslutning till bostäder som du själv äger.

Jag äger en fastighet som jag inte bor i. Får jag göra avdrag?

Är det ditt barn som bor i bostaden? Då får du inte använda avdraget.

Är det din förälder som bor i bostaden? Då kan avdraget för grön teknik användas, så länge du som bostadsägare faktureras för installationen.

Kan jag få avdrag för material som hyrs eller leasas?

Nej, du kan inte få avdrag för material som hyrs eller leasas för installationen.

Jämför offerter på laddboxar

Du som är intresserad av att installera en laddbox kan enkelt samla in offerter här på Elektriker.se. Genom att fylla i formuläret på den här sidan får du kontakt med upp till tre laddboxinstallatörer – utan kostnad. Då kan du jämföra installatörernas offerter för att hitta ett bra pris som passar dig.

Hur funkar det?

1. Fyll i formuläret. Beskriv vad du behöver hjälp med. Det tar bara någon minut.

2. Få offerter. Inom kort blir du kontaktad av upp till 3 laddboxinstallatörer i ditt område. De ger dig varsitt prisförslag att jämföra.

3. Välj installatör. Välj sedan den installatör du tycker är bäst lämpad för jobbet – eller välj ingen alls. Du förbinder dig inte till någonting.

Få offerter nu

Har du fler frågor om laddboxar och allt som hör till?
Utforska våra andra artiklar: