Installera laddbox till elbil hemma

Har du investerat i en elbil och vill installera en laddbox hemma på uppfarten eller i garaget? Här guidar vi dig till hur du gör för att installera laddbox till elbilen – och varför du bör göra det.

Artikelns innehåll

Vad är en laddbox?

När du köper en elbil behöver denna kontinuerligt laddas för att rulla. En laddbox är en elinstallation som du laddar din elbil med. Den består av ett eller två eluttag som du kopplar in elbilens laddkabel i och sedan laddar den elbilen effektivt under några timmar. Du monterar laddboxen inomhus eller utomhus på en vägg eller en stolpe.

Varför ska man ha en laddbox?

Genom att installera en laddbox hemma får du möjlighet att ladda din elbil på ett tryggt och säkert sätt. Enligt Elsäkerhetsverkets rekommendation ska du ladda din elbil med hjälp av en laddbox. Det går att ladda bilen via ett vanligt eluttag också, men endast i enstaka fall. Du kan även ladda din elbil på en offentlig laddstation, men det är både billigare, mer effektivt och mer lättillgängligt att ha en laddbox hemma.

Vilken laddbox ska jag välja?

Välj den laddbox som passar ihop med din elbil – den vanligaste modellen är den som har en Typ 2-kontakt. Vilken effekt du ska ha på laddboxen beror på hur mycket både din elbil och din bostad klarar av, men 22 kW är vanligt.

Hur vet jag att laddboxen passar min elbil?

När du ska köpa och installera en laddbox till elbilen är det bra att först kontrollera att den passar ihop med din bil, men också dina krav. Det finns en gemensam EU-standard när det kommer till ladduttag för elbilar vilket gör att de flesta laddboxar i Sverige har kontakten Typ 2. Effekten på laddboxen ska passa till elbilen, men också bostadens kapacitet. Effekten, eller hastigheten, påverkar hur snabbt du har möjlighet att ladda din bil. Det är bra att installera en laddbox som kan leverera minst 11 kW och möjlighet att ladda fem mil per timme. Många väljer dock den högre effekten på 22 kW, som har möjlighet att ladda 10 mil per timme. Maxeffekten begränsas också av bilens egna laddspecifikationer. Vad som gäller för din bilmodell kan du se här.

Vem får installera en laddbox?

När du installerar en laddbox för att ladda elbilen hemma ökar också belastningen på bostadens elanläggning. Därför är det viktigt att installationen sker på rätt sätt. El är något du själv inte får utföra och installationen måste därför ske med hjälp av behörigt installationsföretag eller en certifierad elektriker. Du kan köpa laddbox med eller utan installation och väljer du utan installation behöver du själv kontakta behörig elektriker eller installatör som utför jobbet åt dig.

Förberedelser inför installationen

Det är vanligt att installatören kommer ut och gör en besiktning inför arbetet. Detta kan innefatta en kontroll av din befintliga elinstallation för att se om säkringarna klarar av att hantera laddboxen. Eventuellt kan säkringarna behöva installeras i en separat panel. Ibland sker förarbetet genom att du skickar in bilder på den befintliga elinstallationen, kabelvägen och laddboxens önskade placering. Du kan även behöva skicka med avståndet mellan elcentral och laddbox och uppge vilket material väggen är gjord av.

Så går en installation av laddbox till

I priset ingår ofta en förbestämd mängd material och arbete och i grundpriset är det vanligt att det ingår kablage och installation om laddboxen installeras upp till 10 meter från elcentralen. Det ingår ofta ett visst antal borrningar och extra håltagningar kan kosta upp till 800 kronor extra. Även visst markarbete kan ingå i priset om kabeln behöver grävas ned. Tänk på att markarbete i asfalt och andra hårda material också kan kosta utöver grundpriset. Vill du inte betala extra för markarbete kan detta utföras av dig själv. En del laddboxar har jordfelsbrytare inbyggda, medan andra behöver kompletteras med en separat. Laddboxen placeras på den plats du önskar vilket är vanligtvis på en vägg eller en laddstolpe. När du bekräftar placeringen ger du också samtycke till nödvändiga borrningar så att kablarna kan ledas från laddaren till elpanelen.

Vad kostar det att installera en laddbox?

Priset för en laddbox brukar ligga på mellan 5000 och 12 000 kronor. Installationen kostar sedan mellan 6000 och 9000 kronor, innan avdraget för Grön teknik.

Avdrag för Grön teknik

Sedan 1 januari 2021 är det enklare för dig som privatperson att ta del av statligt stöd för Grön teknik. När du köper och installerar en laddbox har du möjlighet att göra avdrag hos Skatteverket för material och arbete. Du har möjlighet att få tillbaka upp till 50 procent, vilket gäller för en kostnad på upp till 50 000 kronor per person och år. Tänk dock på att material och arbetskostnad måste finnas på samma faktura och vara från samma företag.