Utsidan av färgglada lägenhetshus med plåtbalkonger i en svensk stad.

Så laddar du elbilen när du bor i lägenhet

Allt fler köper elbil eller elhybrid och det ställer höga krav på laddstrukturen. För villaägare är det fritt fram att installera en egen laddbox, men vad gör alla som bor i lägenhet? Här kommer en närmare titt på vilka möjligheter som finns.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 21.12.2023
Artikelns innehåll
  1. Ladda vid hyrd parkeringsplats
  2. Ladda vid bostadsrätt
  3. Ladda vid hyresrätt
  4. Ladda på jobbet
  5. Ladda på offentliga laddstationer

Hyra parkeringsplats med laddning

Börja med att fundera på om du kan hyra en laddplats i närheten av din lägenhet, eller kanske i närheten av ditt arbete. För många som bor i lägenhet är det förstahandsvalet. Däremot är det långt ifrån realistiskt på alla platser i Sverige. I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö kan kostnaden för en p-plats vara skyhög och kötiderna är ofta långa.

Ladda elbil när du bor i bostadsrätt

Är du medlem i en BRF kan du och andra som har elbil gå ihop för att övertyga styrelsen om att installera laddstolpar. Elbilstrenden pekar spikrakt uppåt och om föreningen inte redan har elbilsladdare så är det hög tid att göra en investering. Antagligen blir det enklare att få igenom förslaget om medlemmar i styrelsen själva har elbil och verkligen ser behovet. Annars kan ni enkelt göra en enkätundersökning för att teda ut hur många i BRF:en som vill ha laddplats. Kostnaden är givetvis viktig. Det handlar om installation, underhåll och vem som betalar för elen.

Skulle bostadsrättsföreningen installera laddboxar eller laddstolpar går det att argumentera att värdet ökar för alla lägenheter. Det blir mer anpassat för framtiden, när bensin- och dieselbilar börjas fasas ut. Samtidigt är det lätt att förstå att en ökning av avgiften lär ogillas av medlemmar som saknar elbil eller bil överhuvudtaget. Ett alternativ som många anser är rättvist är att bara ta ut en avgift för dem som faktiskt använder laddningen. Debiteringen kan fungera på olika sätt, men det är klokt att välja en laddoperatör som kan visa hur mycket en viss medlem laddar, så att kostnaden för förbrukad el kan fördelas efter användning.

Läs mer här: Så skaffar du laddstolpar till din BRF

Går det inte att få till någon gemensam lösning för elbilsladdning kan du föreslå att du själv betalar för laddboxen. Sedan kan du få ett visst tillägg till din månadsavgift som kompenserar för din ökade elförbrukning.

Ladda elbil när du bor i hyresrätt

Bor du i hyresrätt brukar situationen vara lite knepigare, eftersom allt hänger på fastighetsägaren. Många gånger har de varken tid eller energi för att engagera sig i frågan. Kanske kan du prata ihop dig med dina grannar? Om ni tillsammans vänder er till fastighetsägaren med krav på laddbox eller laddstolpar så är förhandlingspositionen starkare.

Om intresset är stort tyder det på att många hyresgäster är beredda att acceptera en liten höjning av hyran, i utbyte mot den ökade bekvämligheten att kunna ladda sin elbil hemma vid lägenheten. Med det perspektivet kan fastighetsägaren se ett mervärde i investeringen.

Ladda på arbetsplatsen

Allt fler företagare ser till att deras anställda har möjlighet att ladda elbilen på jobbet. Det visar att företaget är miljömedvetet och ökar även attraktionskraften när det handlar om att locka till sig nya medarbetare. Elbilsladdning på arbetsplatsen har tidigare förmånsbeskattats, men från 1 juli 2023 finns skattefrihet för laddel på arbetsplatsen, som ska gälla till och med juni 2026. På Skatteverket kan du läsa mer om reglerna för laddel på arbetsplatsen.

Ett annat upplägg är att anställda helt enkelt betalar för den el de laddar med. Moderna elbilsladdare kan till exempel vara utrustade med RFID och laddkort eller "blipp"-taggar. Då går det att se vem som laddar och hur mycket el som förbrukas. Sedan kan den anställde betala månadsvis för sin elbilsladdning. Då krävs förstås att företaget väljer en tjänsteleverantör som erbjuder den typen av system.

Ett potentiellt problem är att din arbetsplats har för få laddboxar eller laddstolpar i förhållande till antalet fordon. I så fall finns risken att det inte alltid går att ladda när du behöver det. En utväg är att vända sig till de publika laddplatser som finns till för allmänheten.

Publika laddplatser där du laddar när du vill

En lösning för dig som bor i lägenhet är givetvis offentliga platser med elbilsladdning. Det kan handla om parkeringshus och parkeringsplatser, inte sällan i nära anslutning till gallerior, snabbmatsrestauranger och matbutiker. Sverige elektrifieras och för varje år ökar antalet offentliga laddplatser.

Hur fort det går att ladda beror på hur hög effekt laddstationen erbjuder och hur hög effekt din elbil kan ta emot. Vid offentliga laddplatser finns antingen snabbladdning med likström (DC) eller vanlig laddning med växelström (AC). Snabbladdning är däremot dyrt och för många är detta inte ett hållbart alternativ för regelbunden laddning i vardagen.